Egyesült Vargha Napló Művek

Egyesült Vargha Napló Művek

115. Képriport második izraeli utamról I.: Eilat

2018. december 03. - hamar

1_1.jpg

November vége, 23 fok körüli hőmérséklet Ovda repülőterén. Pár napos utat terveztem, gyönyörű tájakkal, a megszokott finom ételekkel, Vörös- és Holt-tengerben való megmártózással. A képen a volt katonai reptér a Negev-sivatagban, ahová a külföldi, fapados repülőgépek érkeznek. Szombat volt és kb. 400 utasra volt két útlevélvizsgáló, így az államba való bejutás 2 órán át tartott. Majd további közel 1 órát vártunk a - kényelmes, wifivel felszerelt, a képen amúgy nem látható - busz indulására, ahol a sofőr tetemre hívta a főként magyar utasait, hogy milyen sokat várt ránk. :-) Az út Eilatig 45 perc és egy hosszabb szakaszon az egyiptomi határkerítés mellett halad. Az útburkolat minősége kiváló, téli fagyok nem nagyon okoznak kátyúkat errefelé.

2_2.jpg

Nem túl izgalmas buszra várakozni a reptéren egy kietlen pusztaság közepén, mint ahogy a piros felsős úr ásítása azt remekül mutatja. Én sem voltam friss, mert 6:15-kor indultunk Budapestről, a repülőút kereken 3 órás volt.

3_1.jpg

Itt már haladunk a busszal a városba és rálátunk a leszállópályára, ahol a WizzAir egyik járata landol éppen. (Nagyon sok képet ebben és a következő posztokban is, távolsági buszok nem mindig kristálytiszta ablakából készítettem, amit zárójelbe tett B betűvel fogok jelölni a szöveg végén.)

4_2.jpg

A sivatag ebben az országban kősivatag. Néha macchia pettyezi a sivárságot, a formák és a színek viszont legtöbbször nagyon változatosak. Esőre állt, de sütött a nap a buszút során, szép képeket lőttem. (B)

5_2.jpg

Keleti giccs egy körforgalomban a város határában: fickándozó delfinek a tenger habjaiban. (B)

6_1.jpg

Eső után a város közepén, a szállásom ajtaján kilépve és kicsit kelet felé haladva. Előtérben egy parkoló, amit ebben a városban (sem) burkoltak le, pálmafasor, műút, a helyi reptér leszállópályája. A reptér mögött, ami a város közepébe ékelődik és csak belföldi járatokat fogad, északabbra sólepárlók, délebbre szállodák vannak, ezeken túl pedig Jordánia. A lenyugvó nap nagyon szépen megvilágította a jordán hegyeket és településeket.

7_2.jpg

Egy másik parkoló a város szívében, a háttérben a jordán hegyekkel és a kivillanó tengerrel. Az urak valószínűsíthetően nem helyiek. Építkezéseken látni fekete-afrikaiakat, vendéglátásban én nem tapasztaltam.

8_1.jpg

Városközpont. Balra innen a repülőtér épülete áll, kissé tovább balra pedig plázák és a tengerpart. Amit a képen láthatunk, az egy nagy közpark, az alacsonyabb épület városi múzeum, a magas kék piramisról nem lehet megállapítani a funkcióját. A városnak gyakorlatilag egyetlen nevezetessége van, egy óceánárium, aminek egy részét élő korallzátony veszi körül. Ezt következő utamra tartogatom.

9_1.jpg

A strand környéke bármelyik klasszikus (általam nem kedvelt) földközi-tengeri üdülővároséba behelyettesíthető. Térburkolat, utcabútorok, absztrakt szobrok, jobbra pedig pláza.

10.jpg

Másnap, vasárnap irány a víz! Reggel 9 körül szinte kihalt a part, néhány úszó és két állva evezős figura a vízben, vízen.  A hegyek párában, a tenger kristálytiszta és 26 fok körüli, a levegő 26 fok, ami később sem megy 28 fölé.

11_1.jpg

A képen láthatónál alacsonyabban is szállt le gép a strand mögött lévő reptérre. Méghozzá fél óránként!

12_1.jpg

Délután negyed 4. Eilat egyik fő utcája, távolban a tengerrel. A távolsági buszok nagy többsége Izraelben az Egged céghez tartozik és mindegyik egységesen méregzöld, mint a képen látható is. 

13_1.jpg

Ebben az országban sokszor azért nem lehet álomszerűen szép képeket készíteni, mert a városok rendezett káosza közbeszól: mennyivel szebb lenne ez a kép, ha nem lenne cséndzs meg a többi sallang rajta, nem?

14.jpg

Visszapillantás 1. (B)

15_1.jpg

Visszapillantás 2. (B)

16.jpg

Az egyiptomi határkerítés. (B)

17.jpg

Alkonyi fények 1. (B)

18.jpg

Alkonyi fények 2. (B)

19_1.jpg

Útközben legalább féltucat laktanyánál is megálltunk, hogy a 20-as éveik elején járó katonák visszatérjenek a bázisukra. Mivel a közelben nincsenek települések, valószínűleg a kimenő is hazautazásra szólhat csak. (B)

20.jpg

Összességében az egyik legkellemesebb csalódás ért, ami érhetett eddigi utazásaim során. A sivatag nagyon sokszínű! Sötétben érkeztem meg következő állomásomra, ahol egy 4 szobás ház egyedüli lakója voltam 1 éjszakára. Másnap, hétfőn (is) napos, meleg időre ébredtem. Folytatás a következő bejegyzésben! (B)

A bejegyzés trackback címe:

https://evnm.blog.hu/api/trackback/id/tr9914415818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása