Egyesült Vargha Napló Művek

Egyesült Vargha Napló Művek

106. Baltikum I.: Észt városok

2018. június 02. - hamar

Nem mondhatnánk, hogy a magyarok tömegesen tódulnak a 3 kis balti államba, de 2017 végén egy olcsó retúrrepjegy-konstrukcióra rábukkanva eldőlt, hogy Bede Márton 444.hu-s újságíró és világutazó (korábbi blogjai: Khívától Keletre és Panamericana - érdemes őket olvasgatni az eltelt idő ellenére is) mellett, akinek ez a kitűnő cikke a balti vakációjáról kiindulópont lehet azoknak, akik részletesebb képet szeretnének ezekről az országokról, beleértve a vidéket/természetet is.

Szóval, április 24-én veselkedtem neki egy volt kollégámmal a körútnak, melyet a rá szánt rövid idő és véges források miatt 6 naposra terveztem meg. 23-a egy részét egy nagy berlini sétával, 30-át és május 1-jét pedig egy wrocławi belvárosi barangolós-sörözős megállással (és a Vilniusból odajutással, majd onnan a Budapestre hazajutással) töltöttük. Április 24-én érkeztünk Rīgába, ahol megismerkedtünk a belváros egy részével, ebédeltünk, majd egy nagyon kényelmes busszal elindultunk Tallinnba. Az út 4 óra, a táj - ahogy utunk során gyakorlatilag mindig - egyhangú: sík vidéken, tűlevelű erdőkön át vezet, autópálya nincs, ahogy a forgalom is csak ritkán intenzív, jól lehet haladni. 

Április 25.: Tallinn (394 ezer lakos) sokat fotózott belvárosa, mely alapvetően két részből áll: egy nagyobb, laposból és egy kisebb dombból, Toomeából áll. Mi ennek a dombnak a tövében laktunk, így délelőtt kézenfekvően először ezt jártuk be. Az idő: felhős és hideg, tavasz jelei nem mutatkoznak. Toomeában az épületek igen nagy része középület, sok a minisztérium, a nagykövetség (köztük a magyar nagykövetség IRODÁja, a képviseletünket ugyanis néhány éve bezártuk), itt van a parlament egy erődítményen belül, valamint a miniszterelnöki hivatal is. Ebben a részben két templom is van: egy lutheránus és egy ortodox, ezzel is szimbolizálva, hogy tetszik-nem tetszik ezt az országot alapvetően két nép lakja: a 70%-nyi észt és a 23%-nyi orosz (a maradék 7% finn, ukrán, stb.) A hangulat egy kis gótikus belvárosé, és a hőmérséklet miatt is Skandináviában érzi inkább magát az ember.

Miután ott élő magyar barátaimmal ebédeltem az ún. City-ben (= néhány magasház a belvárostól nem túl messze,  kb. 20 percre, plázával), egy pihenés után újabb nagyobb szeletét jártam be, ezúttal a "lapos" belvárosnak, és felmásztam az egyik templom tornyába is. A szürke felhők ellenére mesés volt a látvány. Ezután vacsora a barátokkal egy kitűnő külvárosi étteremben, remek Nordic cuisine! (Hogy mi ez? Bede cikkéből megtudható!) Végül pedig meccsnézés egy kocsmában.

Április 26-án újabb reggeli séta, hogy egyetlen óvárosi utca se maradjon felfedezetlen. Aztán a vasútállomás mellett a Bede cikkében emlegetett piac és Telliskivi. Utóbbi egy barnamezős terület, amit okozatosan rehabilitálnak, szuper galériák, üzletek, közösségi helyek, kocsmák és éttermek nyíltak és fognak nyílni, nem kell sokat várnunk, hogy Budapesten is közismert legyen ez a név az erre érdeklődést mutató fiatalság körében. Nyáron nagyon hangulatos lehet, most szinte kihalt volt, persze hideg volt, munkanap és délelőtt. Teljesen véletlenül belefutottunk Haakon hercegbe és Mette-Marit hercegnébe, a norvég trónörökös párba, akik épp ott tettek látogatást. Idegenvezetőjük Kersti Kaljauid észt közt. elnök volt. Kordonok és keménykedő biztonságiak nélkül, egészen közelről tudtam őket fotózni, míg eltűntek az egyik nagyobb épületben. Ezután még beültünk egy Tallinntól búcsúzó sörre a Kő-Papír-Olló nevű kocsmába, aztán visszamentünk a csomagjainkért és egy 2 órás vonatút után megérkeztünk a 2. legnagyobb városba, Tartuba (101 ezer lakos).

A város elsősorban egyeteméről híres, és sokat elmond róla, hogy egyben ez a legszebb épülete is. De tetszett a terrakotta temploma és a városházája is, meg a sok-sok szobor is, pl. a Csókolózó egyetemisták a főtéren vagy az Apa és fia a folyóparton. Más viszont nem nagyon van itt egy botanikus kerten és a szállásunkkal pont szemben található Jop's nevű Nordic cuisine éttermen kívül. Mindkettőt meglátogattuk.

Tartuból Rigába mentünk tovább, az 5. legnagyobb város, a tengerparti Pärnu (44 ezer lakos) érintésével, ahol két órát töltöttünk. Az idő nagyobb részét, végre kicsit kulturálódva, a Kortárs Művészeti Múzeumban (4 termes cukiság a központban, remek képanyaggal, észt művészektől) töltöttük, aztán szűk negyed órás sétát téve kimentünk a kihalt tengerpartra, ami így is szép volt, de tény, hogy a napfény dobott az élményen. Utólag visszatekintve a tartui időt fele-fele arányban Pärnura és Rigára kellett volna szánnunk.

Tapasztalataim, amiből néhány a többi államra is érvényes:

1) jó minőségű termékek a boltokban, akad köztük magyar is, pl. a Törley pezsgő itt elég menő (!), kapcsolódva ehhez

2) megvan az ország, ahová nem kell Túró Rudit vinni ajándékba, mert VAN és kapaszkodjatok meg: sokkal finomabb, mint a magyar (nem horpasztott kör a keresztmetszete, hanem téglalap, de tényleg isteni),

3) angoltudás a szolgáltatások igénybevétele során plusz rengeteg angol felirat - ezek is fájóan hiányoznak Magyarországról,

4) a hipermarketekre nem csak a nevük van odaragasztva, hanem a nyitvatartási idejük is,

5) komoly konkurenciája a McDonald'snak és a Burger Kingnek a minden nagyobb városban jelen lévő finn Hesburger nevű gyorskaja-lánc,

6) a hazánkban ismert külföldi bankok közül nem láttam egyet sem, az észteken kívül svéd és norvég bankok jellemzőek,

7) sok és sokféle a színház, moziból viszont a multiplexek a jellemzők, és bőven vannak múzeumok is,

8) a műemlékek gyakorlatilag mindegyike igényesen felújított,

graffitivel nem nagyon találkozni.

S még néhány érdekesség Észtországról saját gyűjtés alapján:

1) Az észtek és a finnek ugyanazon nyelvcsaládba tartoznak, közeli rokonok, a legközelebbi barátságot is velük ápolják, viszont bár az észtek nagyrészt értik a finnek beszédét (a finn televízió is sugároz náluk), ez fordítva nincs így.

2) Nekik van a legtöbb, ismert szerző által írt népdaluk a világon.

3) Spéci nemzeti sportjuk a hintázás (kinyújtott karral, állva egy nagy hintán hányszor tudsz körbefordulni, kb. ez a lényege).

4) A vállalkozás szabadságát nagyon komolyan veszik, az 1 főre jutó startupoknak itt a legmagasabb száma Európában, innen származik a Skype és a Taxify is.

5) Itt a legrosszabb a férfiak aránya a nőkhöz képest a világon: 84 férfire 100 nő jut. 

6) Itt a legtöbb az 1 főre jutó szupermodell a világon.

7) Itt található Európában a legtöbb egyedülállóként, valamint elváltként gyermekét egyedül nevelő szülő Európában.

8) Itt tulajdonítja a lakosság a legkisebb fontosságot a vallásnak Európában (20% alatti a hívők aránya).

9) Utóbbi két ponthoz kapcsolódhat, hogy a házasságnak sem tulajdonítanak jelentőséget, sok pár csak élettársként neveli a gyermekeit.

10) Előbbiek tükrében vicces ugyanakkor, hogy a feleségcipelő versenyeken kiemelkedően szoktak szerepelni.

11) A 178-as út egy szakasza Oroszországban fut, és persze amiatt a pár kilométer miatt nincs határellenőrzés a szakasz egyik oldalán se, de gyalogosan nem lehet az úton haladni és az autóból sem szabad kiszállni.

12) Valga városát a közepénél kettészeli az észt-lett határ.

13) Mikor befagy a tenger, az észt szárazföldről Hiumaa szigetére át szabad kelni a jégen. Az út hossza 26 km.

14) Minimum 400 euró büntetésre számíthat, aki éjszakai gyalogos vagy kerékpáros közlekedés során nem visel láthatósági ruházatot.

15) Akár az erdő közepén is internetezhetünk, a wifi-penetráció igen magas.

16) Erdőből meglehetősen sok van (a terület 60%-a) és egyre több lesz, mert intenzív erdőtelepítés folyik.

17) Rengeteg láp van, mindenféle méretben (lásd Bede cikkét) és néhány szép vízeséssel is büszkélkedhetnek.

Nos, ennyit gondoltam írni Észtországról. Jó időben egyszer biztos visszamegyek, hogy bejárjam a vidéket (lápos vidékek, szigetek, különösen Saaremaa, Hiumaa és Muhu, más érdekes helyek, még több finom kézműves sör és jó pár alkalom szaunázás).

És akkor következzék pár fotó:

dsc00094_2.JPG

Tallinn óvárosának részlete Toomea egyik kilátópontjáról. Balra a Szent Olaf templom tornya, középen a Szentlélek templom tornya, jobbra a Városháza tornya

dsc00189_masolata.JPG

Tallinn óvárosának nyugati része, valamint balra a "City" a Szent Olaf templom tornyából

dsc00191_masolata.JPG

Tallinn óvárosának keleti része, valamint jobbra a tenger a Szent Olaf templom tornyából

dsc00149_masolata.JPG

Toomea, a kormányzati épületek és követségek domb-otthona a Szent Olaf templomból zoomolva. A bástya a két templom között a parlament épületének része, jobbra az oszlopos-timpanonos épület a miniszterelnök hivatala

dsc00298_masolata.JPG

Toomeai utcarészlet

dsc00256_masolata.JPG

Szállásunktól néhány méterre, a Szent Miklós templomnál a hidegtől kissé meggyötörten

dsc00220_masolata.JPG

A Városháza keskenyebbik oldala

dsc00126_masolata.JPG

Belvárosi utcarészlet, balra a rózsaszín épület orosz nagykövetség, jobbra a fehér a Szentlélek templom

dsc00203_masolata.JPG

A Viru kapu

dsc00270_masolata.JPG

Telliskivi egyik renovált gyárépülete. Balra a sárga egy francia étterem, jobbra a vörös a Kärbes gourmet étterem

dsc00268_masolata.JPG

Kersti Kaljauid, Észtorszég elnöke (b1) és Haakon, a norvég trón örököse (b2) Telliskiviben

dsc00273_masolata.JPG

A Kő-Papír-Olló kocsma Telliskiviben. 2018. április 26-án itt tudtam meg, hogy véget fog érni a politikai tanácsadói tevékenységem az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egészségügyért Felelős Államtitkárságán

dsc00308_masolata_1.JPG

A szállásunk utcája Tartuban

dsc00313_1.JPG

A Csókolózó egyetemisták szobra a tartui városháza előtt

dsc00326_masolata_1.JPG

Tartu botanikus kertjének részlete

dsc00343_masolata_1.JPG

Egy régi katedrális romjai Tartu egyik parkjában pétanque-ot játszó nyugdíjasokkal

dsc00358_masolata_1.JPG

Pärnu. Néhány a kortás galériában kiállított festmények közül

dsc00370_masolata.JPG

Pärnu. A tengerhez vezető nyírfákkal övezezett út

dsc00363_masolata.JPG

Pärnu. Kihalt strand a tengerparton

A bejegyzéshez a Wikipedia és a GeographyNow Youtube-csatorna adatait használtam fel.

A bejegyzés trackback címe:

https://evnm.blog.hu/api/trackback/id/tr2713895764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása