MANDULA
A Halasiban ettünk 5 éven át mindig az Ördögkatlan alatt egyszer, voltunk a Bockban is számtalanszor, hiszen minden étel jó ott is, a hideg libamáj pedig talán az országban is kivételesen jó, voltunk tavaly fenszizni a Sauska48-ban, s idén végre kikötöttünk a Gere család Crocus Hotelének éttermében, a Mandulában. Bízvást mondhatom, a legjobb étterem címét ez érdemelte ki az állandónak mondható csapattól, s teljesen megérdemelten. Árfekvése nem alacsony, de ha a Bockkal hasonlítom össze, akkor biza megéri.
Üdvözlőfalat: szőlőmagolaj és padlizsánkrém
Sárgabarack-krémleves
Kacsamell
MALACKRUMPLI
Régi vágyam teljesült, mikor eljutottam a tavaly Balatonfüredről Tihany központjába (2 perc sétára az apátságtól) költözött Malackrumpli nevű, farm to table étterembe. A gyümölcsleves kiváló volt, a sűrűbb vonalból, a híres pulled pork, azaz tépett malac nehéz étel, de erre fel is hívják a figyelmet az étlapon, ahol kisebb meglepetésemre nincsen se salátás, sem tésztás fogás. Ízében a Kreinbacher Somlóvásárhelyen sokkalta felejthetetlenebb pulled porkot rakott elénk, a tihanyi hely előnye persze, hogy ez náluk egyfajta "signature" étel, ezért mindig van. Ottjártamkor a jelen lévő k. 20 vendégből 5-nek biztosan ez volt a tányérján. A túrós krémes, mint desszert ízében rendben van, viszont nyárra nekem nehézkes. Kisebb adagban, sok-sok lédús-savanykás gyümölccsel adnám fel, ez a pár szem szeder nem tudta feledtetni az eltelítő jelleget. Összességében a hely visszatérős és a gulyásban és halászlében bokáig járó tihanyi éttermek között üde, modern színfolt, kissé szenvtelen pincérekkel.
Gyümölcsleves
Pulled pork rósejbnivel és kovászos uborkával
Túrós krémes
NEKED FŐZTEM
Egymásnak adják a kilincset a vendégek, asztalt foglalni mindenképpen érdemes tehát, én is így tettem. A Neked Főztem másodszor sem volt csalódás. Egyszerűen jót lehet itt enni, nem is ambicionál itt többet a séf. A fogásokból - egyelőre legalábbis - hiányoznak azok a kis kreatív poénok, amiket én nagyon szeretek és amik pl. a fentebb leírt Mandulában megvannak a tányérokon. Ez akár egy különleges összetevőt, akár egy furának tűnő állagot jelent. Mindenesetre szerencséjük, hogy bár kb. 8 pincér sürög-forog, és engem is 4-en szolgáltak ki, láthatólag ez nem okoz fennakadást. De ez nem biztos, hogy így is marad, szóval a szerviz megszervezését nem érdemes Fortunára bízni!
Liba erőleves
Kenyérmorzsában sült harcsa
VÍG MOLNÁR
Sokszor elmegy az ember akár autóval, akár vonattal emellett a csopaki csárda mellett, s bár nem az a híre, hogy gourmet hely lenne, sokan dicsérték, úgyhogy eljött az alkalom kipróbálni, hogy mit tud. Háziasban szerintem nagyon sokat, úgyhogy abszolút visszatérős, készséges-kompetens szervizzel! Marhapörkölt legutóbb talán a Zománcban volt ilyen jó, örömteli a kovászos uborka használata, elégséges mennyiségben, a sztrapacska tankönyv szerinti, jó pörccel! Belekóstoltam a többiek harcsahalászlevébe is, legközelebb azt kérek!
Szürkemarhapörkölt
ZOMÁNC
A környezet továbbra is aranyos-barátságos, a konyha levesben és desszertben viszont nem volt most lenyűgöző, a baracklevesem szinte unalomba fulladt, a citromtorta könnyed, de inkább tejszínes, mint savanyú, pedig a citrom mégiscsak citrom. A főételek vitték a prímet, illetve a többiek palóclevesét megkóstolva is elégedetten csettintettem. A túrógombóc továbbra is az ország (egyik) legjobbja. Őszi/téli visszatérés esélyes!
Barackleves
Resztelt kacsamáj
Töltött dagadó