Egyesült Vargha Napló Művek

Egyesült Vargha Napló Művek

81. Dobrumba

2017. február 04. - hamar

Kezdeti gyermekbetegségei ellenére (asztal előző vendég utáni letörlésének elmaradása, evőeszközök pontatlan száma, stb.) ez a frissen nyitott hely abszolút ígéretes és 2 hónap múlva biztosan kiforrja magát, ekkor visszatérek. Hogy pontosan miről van szó, Monetársak című interjúkötetünk egyik interjúalanya, Mautner Zsófia gasztroblogger részeletesen leírja, így átadom a szót neki.

Harira, muhammarra, hummusz, mezze, sok koriander, zseniális zhoug (jemeni chiliszósz), kuszkusz, harissa és társai – mindez Berényi András séf kivitelezésében és Laki Eszter tervező által megálmodva – én megvettem!

Éppencsak egy napja tart nyitva, még nem is illene róla írnom (egy vadonatúj hely soha nem olyan, amilyen valójában lesz, két-három hónap alatt áll össze a csapat és a “normál” üzemmód), mégis szeretném veletek azonnal megosztani. Évek óta a gasztronómiai közbeszéd tárgya, hogy miért nincs Budapesten egy tisztességes köze-keleti/mediterrán/mezze étterem. Ennek a konyhának és stílusnak a rajongói itt-ott megtalálják/megtaláljuk a vágyott ízeket (hummusz bárok, egy-egy török büfé, Al Amir, Aragvi, Babka, stb.), de a keresett kulináris világhoz leginkább úgy tudunk a legközelebb kerülni, ha az ételeit magunknak otthon megfőzzük (vagy/és néha-néha a világ valamelyik városában feltöltődünk belőle).

A bulinegyed közepén, a Dob utca és Rumbach Sebestyén utca sarkán frissen nyitott Dobrumba igazán hiánypótló szerepet tölt be ebben az eddigi nagy űrben. “Atlasztól Ararátig, Boszporusztól Gibraltárig” – ezt a szlogent hirdeti a Facebook oldala, és ez tökéletesen ki is fejezi a képviselt kulináris koncepciót. Többek között grúz, örmény, török, libanoni, izraeli, tunéziai, marokkói, spanyol ízekkel, fűszerekkel, és ezek tetszőleges keverékével is találkozhatunk az étlapon. Utóbbi este a legszélesebb, ilyenkor lehet igazi terülj-terülj asztalkámat rendelni, sok különböző fogással, délben egy szűkített menüből lehet választani, ez is kiváló (ma pl. harira marokkói leves, báránykolbász, kuszkusz sült zöldségekkel, joghurttal, tojással szerepelt rajta).

Aki régóta követi a receptjeimet és írásaimat, nem éri meglepetésként, hogy hozzám rendkívül közel áll ez a konyha, a blogon is rengeteg ilyen étel szerepel, úgyhogy én ujjongok az örömtől, hogy végre Budapesten is lett egy hely, ahol ezeket megtalálom. Ehhez az ajánlóhoz azonban azonnal hozzá kell tennem azt is, hogy lelkesedésem elsődleges tárgya a Dobrumba séfje, Berényi András. Az ő személye azonnali garancia számomra a minőségre és a tökéletesen, izgalmasan beállított ízekre. (Ő volt az Urban Tiger nyitóséfje, ami akkoriban egészen kiemelkedő volt). Ahol ő megjelenik, ott a helyem, követni fogom, bárhol, bármit is nyisson itthon, és remélem, hogy még sok ilyenre lesz példa. Andrásnak évtizedes nemzetközi tapasztalatának, sokéves ázsiai utazásainak, londoni és egyéb munkáinak köszönhetően a kisujjában van a fűszerezés művészete, és engem elsősorban ezzel vesz le a lábamról. Ugyanis a Dobrumba konyhájának is az a legnagyobb kihívása, hogy a jóízléssel és világlátottsággal összeállított étlapon szereplő egyes ételeknél mennyire találják el az arányokat – a citromot, chilit, római köményt, koriandert, joghurtot, stb. és mennyire bevállalósak, bátrak az ízek – a mai élményem alapján ez több mint rendben van. Szintén a Dobrumba lelke és motorja az eddig elsősorban tervezőként ismert Laki Eszter, akinek a nevéhez nem csak számos étterem design-ja (pl. Chez Dodo, Sao), hanem a Menü szakácskönyvek, vagy a gyönyörű indiai szakácskönyv is kapcsolódnak (nem mellesleg, neki köszönhetem a saját szép, új logómat is). Eszter sokat utazott ezekben az országokban, az ottani tapasztalatai, élményei, hangulatok és ételek jelentik a Dobrumba gasztronómiai koncepciójának alapjait. Az ő ízlését dicséri a hely sallangmentes hangulata és design-ja is, aminek köszönhetően nem tudtam eldönteni, hogy Berlinben, vagy Tel Aviv-ban érzem magam, de bárhol lehetne.

És akkor lássuk, mit fogyasztottunk ma a "kisétlapról", azaz a 3 fogás 1900-ért ebédkonstrukcióban.

dr1.jpg

Harira: marokkói fűszeres lencse- és csicseriborsóleves

dr2.jpg

Sült báránykolbász hummusszal, csicseriborsóval, mentás-korianderes joghurttal és marinált zöldségekkel, lepénykenyéren tálalva

dr3.jpg

Sült téli zöldségek, csicseriborsó, mentás-korianderes joghurt, marinált és friss saláták tahiniszósszal, pirított arab kenyéren tálalva

dr4.jpg

Basboussa: levantei arab semolina sütemény narancsvirág sziruppal és mandulával

Összefoglalva: a hely remek, amennyire tehetem, rendszeres vendég leszek! (Facebook)

A bejegyzés trackback címe:

https://evnm.blog.hu/api/trackback/id/tr212183162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása