Egyesült Vargha Napló Művek

Egyesült Vargha Napló Művek

119. Két téli nap Ausztriában

2019. január 08. - hamar

A karácsonyi időszakban, mely Vízkeresztig tart, kétszer is voltam a sógoroknál, egyszer egy Szombathely-Kőszeg túra meghosszabbításaként, másodszor Bécsben, két tárlatot megnézni. Jó régen jártam már Szombathelyen, legutóbb a Volpone című darabot láttam Alföldi Róbert rendezésében ott (de szeretnék lejutni két másik darabra is idén tavasszal). Ezúttal azonban Kőszeg volt a fő állomás, ahol nagyon hangulatos volt a karácsonyi vásár, és egy nem gourmet, de nagyon-nagyon, tényleg meghatóan tisztességes hagyományos étteremben ebédeltünk, ami etalon lehetne a nem gourmet étteremben gondolkodó vendéglátósoknak, ez pedig az Ibrahim. Tökéletesen kivitelezett, nagyon finom fogások és nagyon kedves kiszolgálás. Esti programunk Szombathelyen egy Kowalsky- és egy Tankcsapda-koncert volt a Savaria Arénában, ami szintén jó volt, leszámítva, hogy nem tudom felfogni, hogy hogy tud egy sportcsarnok ruhatára betelni... Az osztrák rész másnap , egy rövid lángosozás és székesegyház-látogatás után következett: Stadtschlainingban, azaz magyar nevén Városszalónakon próbáltunk karácsonyi vásározni, de mivel láthatóan a környék települései konszenzusosan felosztják az adventi hétvégéket egymás között, azon a hétvégén épp nem itt volt vásár, így csak Szalónak várát tudtuk itt megnézni, mely persze áprilisig nem nyit ki. A Batthyány családé volt hajdan és nagyon impozáns. Vásár, majd tömény karácsonyi fényeket és lényeket biztosító "karácsonyfalu" Bad Tatzmanndorfban, azaz Tarcsafürdőn várt minket. Itt volt minden, ami kell: verkli, havasi kürtök, sok giccses és sok ízléses ajándék, forralt bor és puncs. Az evangélikus templomban egy rézfúvós kvartett játszott két órán át különböző karácsonyi etűdöket. Gondolom, amikor nem ült benn épp senki, épp pihentek. Nagyon finom vacsorát fogyasztottunk egy giccses fogadóban, aztán jött a tömény "karácsonyi falu", egy családi ház és annak kertje és kerti tava nagyon durván kidekorálva.

***

Második alkalommal Bécsben jártam a Monet-kiállításon az Albertinában és a Bruegel: Once in a lifetime című tárlaton a Szépművészeti Múzeumban. Monet-nak a szegény éveit mutatja be a kiállítás: Argenteuil, ahol gyakorlatilag megszületett az impresszionizmus, Vétheuil, ahol kifejezetten rossz körülmények között élt, egy kis London, végül Giverny, az a kert, amit ő gondozott és ma is megvan (igen, meg szeretném nézni természetesen). Az idősebb Pieter Bruegelnek olyan képeit olyan képeit gyűjtötték egybe, amik sosem voltak és nehéz utaztatásuk miatt valószínűleg nem is lesznek már kiállítva. Mobillal csináltam sok-sok képet, de nem osztanám meg, mert a gyönyörű színeket sajnos képtelenség visszaadni. Annak ellenére volt óriási élmény a két kiállítás, hogy taposták le egymást az emberek, nagyon-nagyon sokan voltak, nem lepődnék meg, ha rekordszámú látogató lenne. 

1_3.jpg

Kőszeg, karácsonyi vásár

2_4.jpg

Danolgató juhász a kőszegi karácsonyi vásárban

3a.jpg

Szombathely, kilátás a szállásunkról a főtérre este...

4_5.jpg

...és reggel

5_5.jpg

Szalónak vára

6_3.jpg

Ezt szívesen elhoztam volna a vásárból, nagyon aranyos, de most nem tudtam 36 eurót kiadni rá

7_3.jpg

Havasi kürtös kürtöl a Kurparkban, Tarcsafürdő közepén, ahol a vásár volt

9_2.jpg

A vásár néhány sátra

8_3.jpg

"Diétás" osztrák főétel

10_2.jpg

A karácsonyi falunak helyet adó ház az utcáról

11_3.jpg

A Mikulás legalább két tucat formában megjelent

13_3.jpg

Itt épp egy rája hátán látható

14_2.jpg

Star Wars-figurák karácsonya

12_3.jpg

A legnagyobb attrakció persze a kerti tó volt...

15_3.jpg

...ami ilyen volt a ház teraszáról

A bejegyzés trackback címe:

https://evnm.blog.hu/api/trackback/id/tr5814547682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása