Egyesült Vargha Napló Művek

Egyesült Vargha Napló Művek

105. Húsvét Spanyolországban II.: Guadalupétól Chinchónig

2018. április 06. - hamar

6. Guadalupe (tartomány: Extremadura, lakosok száma: 1 900 fő)

Ez a csodálatos fekvésű történelmi város hagyományos, középkori épületekkel, szűk kanyargós utcákkal, értékes műemlékekkel, legfőbb értéke azonban a Nuestra Señora de Guadalupe-kolostor, melyet 1993-ban a világörökség részéve választott az UNESCO. A monostor óriási, 22 ezer négyzetméter területű erődszerű építmény, mely a város fölé magasodik, híres szobra, a fekete Szűz Mária az új világ nagy részének kereszténnyé válását szimbolizálja. 

A kolostor a templomnál érdekesebb, az alábbi részei állnak nyitva a nagyközönség számára:

1) Mudéjar kerengő kútházzal (innen nyílik három kiállítási terület: miseruhák, énekeskönyvek, festmények+szobrok, köztük 3 kisebb El Greco),

2) Kincstár (200 ezer darab gyönggyel hímzett palást is található itt),

3) Sekrestye (28 méter hosszú és 8 méter széles "a spanyol Sixtus kápolna").

A kolostort 1340 decemberében XI. Alfonz király egy csata emlékére alapította, ahol vereséget mért a mórok erőire. Eredetileg a jeromosok számára készült, akik 1359-től lakták egészen 1832-ig, a rend megszűnéséig. Spanyolország 1879-ben a helyet Nemzeti Műemlékké nyilvánította. 1907-ben a Guadalupei Szűz Extremadura patrónusa lett. 1928-ban ferences szerzetesek kapták meg a kolostort, kiknek mai napig lakóhelyéül szolgál.

A templom ott áll, ahol a legendák szerint a XIII. században egy cáceres-i tehénpásztornak megjelent a Szűzanya. A történet szerint a pásztor elvesztette egyik tehenét, s nem akadt a nyomára. Három napig kereste az erdőben, mire holtan találta nyájának tagját. Késével keresztet vetett az állat bőrén, mire az feléledt holtából, s e pillanatban tűnt fel hirtelen Szűz Mária. Utasította a pásztort, hogy menjen társaiért, és hozza őket is e helyre, mutassa meg nekik tehenét, s hogy mily csodás eset történt vele. Mikor ideérkezik a társaság, egy szoborra fognak lelni, melyet ne mozdítsanak el helyéből, hanem építsenek egy házat számára. Később pedig majd igen fontos templom fog állni e helyütt és egy nagy város fog épülni. Így szólt a Madonna kívánsága és jövendölése, mely a legendák szerint beigazolódott.

A Szent Lukácsnak tulajdonított alkotás tiszteletére valóban építettek egy kápolnát, mely egyre bővült. Később pedig kolostort is emeltek e helyen, mely ugyancsak épült-szépült és még a királyokat is zarándoklatokra késztette.

A Madonna-szobor tisztelete a XV-XVI. században érte el csúcspontját, mikor a spanyol földről induló felfedezők szinte kötelezően járultak a Szent Szűz tiszteletére alkotott műalkotás elé. Ekkor vált a Guadalupei Madonna igazán a spanyolok által újonnan meghódított területek védőszentjévé.

Guadalupe egy karibi sziget neve is lett. A névadás Kolumbusznak köszönhető, ki e helyet választotta névadóként, s a Mária-szobra tiszteletére nevezte el új felfedezését. De Mexikó nemzeti szentjévé is nemesült ebben a korszakban. Spanyolországban pedig jelentős vallási illetve zarándokközponttá vált a település és kolostora. 

Mi hál'istennek nagyszombat napja ellenére nem kellett nyomorogjunk a tömegben, ottlétünk az egyre javuló időnek is köszönhetően igencsak kellemes volt. Beszereztünk gasztroszuveníreket is, például hazahoztam 3 csomag eredetvédett Vera-völgyi füstölt fűszerpaprikát no és persze egy Torta del Casar sajtot is.

dscn3434.JPG

Közeledünk

dscn3437.JPG

A díszes gótikus rész a templom, a többi a kolostor

dscn3442.JPG

Gaudínak volt honnan inspirálódnia

dscn3452.JPG

Templomkapu

dscn3451.JPG

Since 1993

dscn3448.JPG

Utcatábla

A sekrestye

Úton Trujillóba

7. Trujillo (tartomány: Extremadura, lakosok száma:  9 400 fő)

A városkát 1242-ben, öt évszázadnyi mór uralom után sikerült visszafoglalni, 1430-ban városi címet kapott. Több konvisztádor is innen származik, a leghíresebb közülük Frencisco Pizarro. Fordulatos életét - mely tinédzserkoromban egyik kedvenc olvasmányom volt (a Mexikót felfedező Cortez és a Mississippit felfedező de Sorto életével együtt) - a Wikipédia így foglalja össze: "Két sikertelen expedíciót vezetett Dél-Amerika északnyugati partjaira, ahol tudomást szerzett az Inka Birodalom létezéséről. Maroknyi (mintegy 200 fős) csapatával foglyul ejtette Atahualpa inka uralkodót, seregét pedig megfutamította. Bár Atahualpa egy szobát megtöltött arannyal szabadulása fejében, Pizarro kivégeztette. Peru meghódítása után a király annak kormányzójává nevezte ki." Halálát sem ágyban, párnák közt lelte: "1541. június 26-án az ifjú Diego Almagro és 20 társa megrohanta Pizarro limai palotáját és meggyilkolták a kormányzót. A vendégei többsége elmenekült, de néhányan megpróbálták megvédeni őt. Pizarro két támadóját megölte, egyet pedig feldöntött, de amíg megpróbálta kardját kihúzni egyikükből, torkon szúrták és a földre zuhant, ahol még több döfés érte. Utolsó erejével saját vérével keresztet rajzolt a padlóra és Krisztushoz fohászkodott. Almagro ezután kényszerítette a tanácsot, hogy őt nevezzék ki kormányzónak, de a következő évben elfogták és kivégezték. A limai katedrális udvarában temették el. (Limát ő alapította, az inka főváros Cuzco volt. - a szerk.) Később exhumálták, fejét és testét külön helyezték el a templom padlója alatt."

Szobra a fő téren áll, a Szent Márton-templom mellett. Az egyik útikönyv szerint az amerikai szobrász eredetileg Cortezt formálta meg Mexikónak, de az ellenérzések miatt nem állították fel Mexikóban, így "jó lesz ez Pizarróként is Trujillóba". A napnyugtakor is nagyon kellemes hangulatú fő téren két jelentősebb épület áll: a szobortól jobbra a Konvisztádorok Palotája, balra pedig egy kolostorként működő nemesi palota. Emellett nagyon szép vár is van a tér felett, ahonnan a városra és a környékre remek a kilátás.

Trujillo főtere, részlet

Trujillo főtere, részlet

Trujillo látképe a vár kapujából

A szépséges extremadurai táj Trujillo várából. A háttérben a sötétebb kék sáv a Monfragüe Nemzeti Park, a havas hegység pedig a Sierra de Gredos

Trujillo vára

A Mária-templom Trujillo várából

Gólyafészek. Ebben a tartományban rengeteg van e madárból

Alkony a főtéren

8. Cáceres (tartomány: Extremadura, lakosok száma: 95 900 fő)

Rómaiak által alapított, épen maradt középkori belváros, melytől 2 percre aludtunk 2 éjszakát. Mivel napközben programunk volt, sötétben láttuk főleg, Nagyszombaton este pedig újabb fantasztikus körmenetet néztünk egy darabig, sőt be is álltunk a végére. A dress code ezúttal fehér kámzsa, piros ruha és sárga korda volt.

Jönnek

Mögöttük az elmaradhatatlan fúvószenekar

Oh, honey, they are so amazingly creepy!

Szobor a vállakon

Templomtér I.

Templomtér II.

Szobor formájában is

9. Monesterio (tartomány: Extremadura, lakosok száma: 4 200 fő)

A prémium sonka fővárosa lehetne, ha nem egy kis faluról lenne szó. Az ingyenes múzeum bemutatja a területet, a makkfajtákat, a sertést, a disznóvágást, a sertésből készült más termékeket és a sonkáról mindent: készítését, tárolását, szeletelését, kategorizálását. Emellett 1 eurós kupont is ad, amit sonkafalatokra lehet beváltani a helyi tavernákban. A múzeumban kicsit bonyolultabban volt elmagyarázva a kategorizálás, innen és innen vettem két ábrát:

Las Denominaciones de Origen e Indicaciones Geográficas del Jamón, tanto jamón ibérico como jamón blanco #jamonlovers #jamoniberico #jamonblanco #jamon

Tehát: legmagasabb (D.O.P.) eredetvédettségű FEKETE, alias ibérico sertésből készült sonka 4 féle van Spanyolországban, ebből 1 Extremadurában. (Fehér sertésből D.O.P. Aragóniában, Teruel megyében van és kedves olvasóim megnyugtatására közlöm, hogy meg lesz majd kóstolva az is.)

denominacion de origen jamon iberico - Buscar con Google

Tehát: a sonkák királyához, a bellota 100% ibéricóhoz, amit pata negrának is neveznek, az alábbi feltételek szükségesek: 100%-ig ibériai fajtájú fekete sertés (ez a pedigré úgy jön ki, mindkét szülője is az volt) és élete során kizárólag makkal táplálás. Ekkor és csak ekkor a sonka címkéje fekete.

Ha a szülők valamelyike "nem tiszta", de makkot eszik az állat, akkor még isteni finom bellota sonkáról beszélünk, piros címkével. (Gyanúnk szerint a helyi tavernákban jó esetben ilyet szolgálnak fel.) Ha takarmányt is eszik, akkor cebo campo ibéricóról (zöld címke), ha pedig csak takarmányt, akkor cebo ibéricóról (fehér címke). 

A combsonka (jamón) jóval drágább, mint a csülöksonka (paleta), más az előírt minimumtömege és hosszabb ideig is érlelik: a jamónt a kisebb darabokat minimum 20 hónapig, a nagyobbakat minimum 24 hónapig. A paletát tömegtől függetlenül elég minimum 12 hónapig.

Körfogalom a falu bejáratánál

Táj Monesterio környékén. A mezőgazdaság itt szőlő- és olívatermesztésből áll. A háttérben viszont látszanak a tölgyerdők, ahol a röfik legelik a finom makkot, e kincset érő területek összefoglaló neve: dehesa

10. Zafra (tartomány: Extremadura, lakosság: 16 800 fő)

"Don Erózió csönget Lovettának, a szobalánynak: - Úgy ennék valamit! Behoznád a fogamat?" Maksa Zoltán kiváló és azóta is nagyon keresett brazil szappanopera paródiája jutott eszembe, ha ennek a szép, fehérre meszelt házakból álló városkának a főterén üldögélünk. Utcái nem kevésbé hangulatosak, Dél-Amerika-fíling a köbön, megéri a kitérőt.

A főtér felé I.

A főtér felé II.

A főtéren. Érthetetlen, hogy ennek a szép kútnak a vizébe hogy képesek szemetet dobálni

Főtér I.

Főtér II.

Főtér III.

Sétálóutca

Aktualitásokra reflektáló kirakat a sétálóutcában

11. Mérida (tartomány: Extremadura, lakosság: 54 800 fő)

A várost Augustus alapította Krisztus előtt 25-ben Emerita Augusta néven (ennek fejleménye a város mai neve) a veterán római katonák részére. Lusitania római provincia fővárosa és egészen a Nyugat-Római Birodalom bukásáig fontos igazgatási központ volt. A vizigótok királyságuk fővárosává tették. Krisztus után 713-ban a mórok, 1230-ban foglalták vissza a keresztények, de csak 200 ével később kezdte el visszanyerni politikai jelentőségét. 1983 óta Extremadura fővárosa. Csoportos jeggyel látogathatók a római emlékek és a vár, ezek közül nekünk az alábbiakat sikerült abszolválni:

1) Római Színház

2) Aréna

3) Szent Eulália templom altemploma

4) Vár és Római Híd, ez utóbbi a világ összes római kori hídja közül a leghosszabb

Ezen kívül áll még egy vízvezeték-maradvány is, aminek a tövében piknikeznek a helyiek, de sötében igencsak jól állna neki egy kivilágítás.

Jobbra a színház, balra az amfiteátrum

A színház "színpada" rekonstruált szobrokkal, az eredetieket a helyi múzeumban őrzik

Lelátás a színház lelátójának legmagasabb karéjából

Az aréna

Fürdőmaradvány a hajdani Mars-szentély helyén épült ókeresztény házban

A híd (balra még hosszan folytatódik, átívelve a szigeten)

Maradványok a vár udvarán

A vízvezeték

12. Chinchón (tartomány: Kasztília - La Mancha, lakosok száma: 5 200 fő)

A gép visszaindulása előtt válaqszthattunk, hogy Madrdiban - ahol én már kétszer jártam - sétálunk vagy meglátogatunk még egy tepelülést. A bűbájos, La Mancha-i Chinchónt választottuk végül, ahol nyaranta a főtéren lelátót építenek és bikaviadalokat rendeznek. Nagyon finom, fakszni nélküli fogásokból álló ebédet költöttünk el az egyik ház tornácán. Az étterem egyébként elég híres lehet, s nemcsak azért mert a Michelin is ajánlja, hanem mert a hangulatos belső terem falán több fotón is látható a tulajdonos társaságában a királyi család és számataln- általam - Plácido Domingo kivételével - nem ismert spanyol ajkú híresség, torreádoroktól üzletemberekig.

A főtér magasabbról. A jobb felső sarokban a vár is látszik

A főtér messziről...

...és közelről

A szomszédos házban is étterem

A király valószínűleg itt szokott jóllakni

"Alulnézet"

Chinchón a vár felől

La Mancha-i táj Chinchón környékén, a távolban középen Madrid látszik

*****

Szeretném megköszönni útitársaim, Edit, Boglárka és Máté türelmét, segítségét és kedvességét, az út nélkülük is létrejött volna, csak sokkal-sokkal nehézkesebben és időigényesebben. ;-) Jelzem továbbá, hogy az előző és mostani posztban is használtam Wikipedia-információkat, de ez talán megbocsátható.

Tanácsom a kedves olvasóknak az, hogy ha nem akarnak turistás részre menni pihenni, és életre szóló kulturális élményt akarnak szerezni, akkor jöjjenek a húsvét előtti nagyhéten Extremadurába és nézzenek meg minél több körmenetet, mert nem fogják megunni. A spanyolok továbbra is teljesen leblokkolnak, hogy ha bármilyen idegen nyelven szól hozzájuk az ember, így nem árt kicsit készülni alapszavakkal, mert a nemzetközi kifejezéseknél is olyanná válik a tekintetük, mint a nagy fehér cápának. A nehézségek ellenére és a peches délutánunk-esténk ellenére minden pillanata remek volt az útnak, de a magyar viszonyok közé már a WizzAir fedélzetén, felszállás előtt megérkeztünk, mikor a stewardess rácsattant az egyik magyar tarka bunkóra: "Ezt a stílust hanyagoljuk uram! Ez nem egy BKV busz, hanem egy repülőgép."

Jamónnak a jamoneróban a helye! :-P

A bejegyzés trackback címe:

https://evnm.blog.hu/api/trackback/id/tr1413811568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása