Egyesült Vargha Napló Művek

Egyesült Vargha Napló Művek

107. Baltikum II.: Rīga

2018. június 02. - hamar

(Mivel lesz visszautalás, kérlek, először az előző részt, a Baltikum I.: Észt városokat olvasd el, köszönöm.)

Április 24-én Berlinből Rigába repültem, ahol a hihetetlenül kicsi (nagyjából a marosvásárhelyivel megegyező méretű) reptéren találkoztam útitársammal. Meglehetősen barátságtalan idő volt, szürke ég és hideg, bár a szél hálistennek nem fújt. Kisbusszal bementünk az óvárosba. Ez egy nagyon szép, nagyrészt középkori épületekből álló rész. Ami Tallinnhoz képest viszont szerintem előny, az az, hogy körülötte nem rögtön a modern városrészek vannak, hanem régi, klasszicista és eklektikus épületek, illetve néhány szecessziós. A szecessziós épületek egy bizonyos területen koncentráltabban vannak jelen.

A 19. század végén ez a régi Hanza-város és kikötője az orosz birodalom fontos része volt, 1897 és 1913 között 88%-kal, 530 ezerre nőtt lakosainak száma. Ezzel párhuzamosan, sőt ezt megelőzően már 1856-tól a középkori magján túl kezdett terjeszkedni, a várfalakat lerombolták, sugárutakat építettek és parkokat telepítettek. A szabályozás szigorú volt, 21,3 méternél magasabb épületet nem lehetett emelni. 1910 és '13 között 300-500, nagyrészt szecessziós épületet húztak fel, többségüket az óvároson kívül.

A 3 főváros közül nekem Riga tetszett a legjobban, úgy éreztem, hogy igazán városias, az itt szokásosan rettenetes időjáráson kívül minden megvan, ami egy nagyvárosi élethez szükséges. A múzeum- és sörválaszték miatt nagyon esélyes, hogy elég hamar vissza fogok térni. (A Balti Ellenállás Múzeuma és a Szecessziós Múzeum különösen érdekel.) A Rigai Balzsam nevű helyi, 24 összetevős gyomorkeserű pedig szintén ízlett. ;-)

További érdekes tények Lettországról:

1) Sokan azt hiszik, hogy Riga kikötőváros, de valójában a Daugava folyó partján fekszik. A Lettországba érkező hajók zöme Ventspilsbe és Liepajába érkezik.

2) A Balti-tenger szigetei közül egyik sem tartozik Lettországhoz, a hozzá jóval közelebb fekvő Ruhnu is Észtországhoz tartozik.

3) Több mint 4 ezer műemlék faház van a városban, ez Európában messze a legtöbb.

4) A rigai óvárosban az 1400-as években épült ikonikus Feketefejűek Háza a II. világháborúban megsemmisült, ezért a szovjet uralom alóli felszabadulás után erősen szimbolikus célzattal tökéletesen rekonstruálták.

5) Sok elhagyott és máig hasznosítatlan szovjet laktanya és lakótelep van az országban.

6) Itt található a világ egyik legkülönlegesebb szállodája, a Karosta Börtönszálló, ahol zárkákban, priccseken, mindenféle komfort nélkül lehet aludni, természetesen börtönőrnek öltözött személyzettel, akik (persze egy bizonyos határig) imitálják a háborús bánásmódot.

7) Domborzati viszonyai - nem meglepő módon - a másik két balti országéhoz hasonlóak, legmagasabb pontja a 312 méter magas Gaizinkals.

8) A lápok aránya 10, az erdők aránya 50% körüli.

9) Itt van Európa legszélesebb (250 méter) vízesése, a Ventas Rumba.

10) Konyhájuk nem túl bonyolult: szeretik a húsokat és a tejtermékeket, kaporral és köménnyel szeretnek fűszerezni.

11) Nemzeti állatok: barázdabillegető és kétpettyes katica.

12) Hasonlóan kiegyenlítetlen a férfi-nő arány, mint Észtországban: 0,85 : 1.

13) A lakosság 63%-as lett, 25%-a orosz, a maradék 12% nagyrészt fehérorosz, lengyel, ukrán és litván.

14) Bővelkedik magas nőkben, szupermodellekben és kosárlabdázókban (utóbbiak közül Uljana Szemjonova emelendő ki a maga 215 centiméteres magasságával).

15) A lett és a litván nyelv a két megmaradt a balti nyelvek közül, miután az óporosz a 19. századra kihalt. Ugyanakkor a rokonság ellenére a lettek a litvánokat elég nehezen értik.

16) A lakosság 1/3-a evangélikus, 1/4-e római katolikus, 1/5-e ortodox vallású.

17) A Baltikum az utolsó között tért át a keresztény hitre, ezért a pogány tradíciók, istenek, istennők, szellemek tisztelete sokáig élt és az évszázadok során ebből egy-két jelmezes ünnep meg is maradt, különösen a nyári napforduló környékén tartják ezeket.

18) A külföldön leghíresebb lettek: Arvids Blumentals, alias az eredeti Krokodil Dundee és Mark Rothko absztrakt expresszionista festő. 

No jöjjenek akkor azok a képek!

dsc00046.JPG

A Feketefejűek Háza, jobbra az Elnyomás Múzeuma, melynek gyűjteménye a belváros túloldalára költözött

dsc00056.JPG

Az Óváros egyik bejárata a folyó felől, jobbra a köztérsasági elnök hivatalaként szolgáló egykori vár

dsc00057.JPG

A Daugava

dsc00062.JPG

A vár és a mellette lévő anglikán templom a folyó felől

dsc00082.JPG

Óvárosi tér, részlet

dsc00396.JPG

A Szent Péter templom tornya és én

dsc00400.JPG

Helyi laktató finomságok egy tálon, különösen ízlett a nagyszemű áfonyának tűnő bab

dsc00407.JPG

A helyi Szabadság-szobor esti kivilágításban

dsc00422.JPG

Az Óváros körüli park részlete, háttérben a Szabadság-szoborral

dsc00423.JPG

Egy szép szobor a sokból

dsc00484.JPG

Az anglikán templom és a vár előtt

dsc00489.JPG

Középkor

Most pedig következzen pár példa a méltán híres rīgai szecesszióra:

A bejegyzéshez a Wikipedia és a GeographyNow Youtube-csatorna adatait használtam fel.

A bejegyzés trackback címe:

https://evnm.blog.hu/api/trackback/id/tr2413897496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása